Jan van Riebeeckmuseum

Het museum

Ontdek hier wat er bij ons is te zien, te doen en te ontdekken.

Het geboortehuis van Jan van Riebeeck. Het is een zestiende-eeuws dubbelpand gelegen aan de Achterstraat 36-38, niet ver van het middeleeuws stadhuis in het historische centrum van Culemborg. Sinds 2011 huist hier het Jan van Riebeeckmuseum.

Deze ommuurde kruidentuin is aangelegd in 17e eeuwse stijl. In de tuin worden planten getoond die Van Riebeeck zelf ook liet aanplanten in de tuin van het verversingsstation Kaap de Goede Hoop, de Old Company’s Garden. De tuin is elke dag geopend en vrij toegankelijk.

Klik hier voor een 3d foto van de tuin. 

In de tuin vindt u ook onze expositie ‘Trots of Schaamte’. Is Jan van Riebeeck een heldhaftige avonturier of een tiran met bloed aan zijn handen? Deze expositie is gemaakt ter ondersteuning van de activiteiten rondom 400 jaar Jan van Riebeeck in 2019. Klik hier om deze tentoonstelling online te bekijken.

Historicus Hans Goedkoop boog zich in een lezing over hetzelfde vraagstuk. Klik hier om de tekst van deze lezing te downloaden.

Onze vaste expositie in het huis voert u door middel van een multimediale presentatie mee naar de tijd van de VOC en laat zien hoe nauw de geschiedenis van Culemborg met die van Zuid-Afrika verweven is.